Home / Blogg / Mat er kultur

 

 

Jeg kunne lagt til: mat er ukultur, noe som i vårt samfunn kanskje er sannere enn at mat er kultur. Hva folk spiser, hvordan de spiser, deres nasjonale og regionale spesialiteter og deres stolthet over egne produkter er en meget viktig del av kulturidentiteten. Dette er enkelt og greit fordi vi alle spiser. Ikke alle hører på Bach, studerer runeinskrifter, ser Ibsenforestillinger eller danser flamenco, men alle spiser. I tilegg er våre matvaner sterkt tilknyttet vår psyke, at vi er sultne er bare en av mange grunner til at vi spiser.

 

I den vestlige verden har mat blitt en ukultur og det er overskuddssamfunnet som har skapt denne ukulturen. Prøv å leve et par dager bare uten å vite om du vil få noe å spise i morgen, eller til kvelds. Prøv å leve et par dager hvor du må vurdere om du skal kjøpe mat eller betale strømregningen. Prøv å spis kokt ris og havregrøt i tre dager, jeg skal love deg en potet med litt kryddersmør etter tre slike dager vil komme som en gourmetopplevelse av de helt store.

 

Mat er kultur, ikke bare for et folk, en nasjon eller en region, men det bør være det for deg personlig også, og ikke minst for din familie. Vil du kvitte deg med overflødig fett bør du tenke at det du faktisk bør gjøre er å kvitte deg med holdninger og vaner du ubevisst har lagt til deg fordi du lever i et forbrukersamfunn som på mange måter er forkastelig. Spis sunt, bruk butikkene i nabolaget, kjøp mat som (så langt mulig) er produsert i nærheten, kutt ut alt overflødig og usunt. Det å spise sunt handler om livskvalitet, du skal nyte det, alene og sammen med andre. Resultatet blir en fin figur og glimt i øyet.